Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2013 Schotland

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 10: Isle of Skye (Noord-Oost)

Klik op de foto voor een vergroting!

Old Man of Storr

Via de Sky Bridge begonnen met een rondrit van het oosterlijke gedeelte. We waren van plan een wandeling te maken in het gebied rond om de "Old Man of Storr".

The Storr is een hoogtepunt in het landschap van Skye en de langste aardverschuiving van Groot-Brittannië. Het gebied voor de steile wand wordt the Sanctuary genoemd. Het zijn een aantal rotspilaren van ongewone vorm, overblijfsels van oude aardverschuivingen. Een van de bekendste is de Old Man of Storr, rotspunt op de foto rechts.

Echter, het was koud, en het waaide, en er was "a raw drizzing rain", en het was mistig. Een beetje te veel van het goede om er op uit te gaan voor een paar foto's. We hebben dus maar vanuit de auto de "Old Man" op de foto gezet toen hij even kort zichtbaar was in de mist en zijn verder gereden. Vergis je niet in de hoogte, dit rotsblok is meer dan 50 meter hoog.

Klik op de foto voor een vergroting!

Harde wind bij An Lethallt

Klik op de foto voor een vergroting!

Kilt Rock met de waterval van Loch Mealt

Winderige Kliffen

Omdat het zo heerlijk waaide konden we An Lethallt en de Kilt Rock met de waterval van Loch Mealt niet overslaan. Bij An Lethallt is werd vroeger diatomeeënaarde (noemen we ook wel celiet) gewonnen van plaatsen tot enkele kilometers van An Lethallt vandaan. Op de plek van de foto werd onderaan de kliffen met schepen aangemeerd om het celiet over de gehele wereld te exporteren.

Omdat hier een klein riviertje in de zee stroomt is er een klein strandje ontstaan wat toegankelijk is van zowel zee als land.

Celiet kent veel toepassingen waaronder te dienen als stabilisator voor de nitroglycerine waarmee met nog een paar andere stoffen dynamiet gemaakt wordt. Dit werd ontdekt door onze geachte heer Nobel zoals we allemaal weten.

Het was weer eens opnieuw een spannende ervaring om langs kliffen te lopen waar je elkaar moet vasthouden om niet weg te waaien. Een supergevoel!

Kilmuir Cemetery

Kilmuir Cemetery is ongetwijfeld de meest facinerende begraafplaats van Schotland. De grafsteen van Flora MacDonald, die de overwonnen Bonnie Prince Charlie heeft geholpen te ontsnappen na zijn opstandige tocht, steekt overal bovenuit. De overleden Flora MacDonald is gewikkeld in een bedlaken waar Bonnie Prince Charlie op heeft geslapen. Een super detail voor de Schotten. Bonnie Prince Charlie heeft in 1745 (tweede Jacobitische opstand) een leger samengesteld bestaande uit Highlanders om de Engelse (protestantse) regeringslegers te verslaan. Dat was uiteindelijk niet gelukt. Bonnie Prince Charlie is de "bijnaam" van Karel Eduard Lodewijk Filips Casimir Stuart.

Een super detail voor mij is het feit dat bij de begrafenis van Flora MacDonald 3000 personen aanwezig waren die meer dan 1000 liter whisky hebben gedronken.

Er zijn veel graven van de MacDonalds en MacLoe op deze begraafplaats te vinden. Veel opmerkelijke oude details, zoals de grafsteen van een oude Schotse Koning die door Agnus Martin (Agnus of the Wind) gestolen is voor zijn eigen graf (zie foto).

Gevecht om de Macht

De Jacobitische beweging ontstond toen de rooms-katholieke koning Jacobus II van de Engelse troon werd gestoten door de protestantse Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje, die getrouwd was met een dochter van Jacobus, Maria Stuart. Dit was de eerste Jacobitische opstand.

Na de tweede Jacobitische opstand werd het dragen van tartan verboden, het spelen op de doedelzak en het spreken van Gaelic werd verboden. Ook mochten de clanhoofden geen privélegers meer hebben, dit was het einde van het clansysteem in Schotland.

Kies de dag/hoogtepunt