⁓ Dag 12 ⁓
Morgen weer pakken en naar het volgende park in Noorwegen. Op dit park waren we 3 nachten. Dat is voor deze omgeving erg kort want er is veel te ondernemen. Op het volgende park (Park Vesterland Resort in Kaupanger) blijven we 7 nachten
Vandaag gaan we niet iets groots doen. Morgen staat er weer een flinke rit voor de boeg. Hierbij is zelfs een gedeelte waarvan Truus vindt dat de gemiddelde snelheid niet hoger zal liggen dan 10km per uur. Nou dat zullen we dan nog wel eens zien!
Geen van onderstaande 3 kerken zijn staafkerken. Staafkerken stammen uit een vroege periode van het Christendom in Noorwegen en hebben bepaalde constructie. Bij sommige beroemde staafkerken (zoals die van Lom) is er nog maar een fractie over van de oorsprongkelijke staafkerk.
De onderstaande drie kerken verschillen sterk van elkaar en het lijkt mij dat de verscheidenheid van kerken in Noorwegen groter is dan in Nederland.
De kerk van Dombås is gebouwd in 1939 en heeft een zeer kleurrijk interieur. Je zou de kerk nieuwer schatten.
Deze kerk is meestal open en vrij toegangkelijk. Meestal zijn de kerken in Noorwegen op slot (maar er is wel vaal een toilet te vinden wat open is).
Kerk van Dombas
Interieur van de kerk van Dombas
In het Noors is een kerk een Kyrkje of Kirke en ik heb ook Kyrke gezien. Meestal is de kerk op een dominante plaats gezet zoals een kleine ophoging in het dal. Daarom vallen ze ook goed op.
In de regel zijn de kerken niet zo hoog, ik schat een 15 tot 20 meter.
De kerk in Dovre is uit 1736 en bevat ook nog schilderingen van die tijd. Hij ziet er aan de buitenkant ontzettend lelijk uit, het lijkt op een afstandje wel of er ijzeren platen tegen aan gespijkert zijn. Maar pas op, dit zijn stukken leisteen. Enkele stukken zijn zeker 1,5 bij 2,5 meter! Deze stukken steen zijn met "nagels" aan het houten frame van de kerk bevestigd.
Kerk van Dovre
Detail bevestiging stenen platen
We waren net iets te laat, de kerk ging om 15:00 uur dicht. Wel jammer want de kerk, natuurlijk geheel van hout, is van 1651.
De moderne kerken, dus niet die van 1200, werden op een stenen fundering gebouwd. Hierdoor kwam het hout (van de fundering) niet rechtstreeks in contact met de vochtige grond en had op deze manier minder last van verrotting.
Kerk van Oppdal
Fundering kerk Oppdal