Geen
Header Schotland 2013 vakantie
www.JacquesBakker.nl
Schotland
September 2013
  Jacques Bakker
en
Anja Oosterveld  
Geen
Intro Dag 1:Rit naar IJmuiden Dag 1‑2:Boot IJmuiden-Newcastle Dag 2a:Aankomst Newcastle Dag 2b:Rit naar Brunston Castle Dag 2:Aankomst Lodges Dag 3:Culzean Castle Dag 4:Wandeling Dag 5:Pie Dag 6:Galloway Dag 7:Robert Burns Dag 8:Lodge Dag 9a:Autorit naar Erbusaig Dag 9b:Aankomst Creag Dubh Dag 10:Isle of Skye Dag 11:Talisker Dag 12a:Eilean Donan Dag 12b:Brochs Dag 13a:Rit naar Wick Dag 13b:Aankomst Bank Guest House Dag 14a:Dunnet Head Dag 14b:Cairns of Camster Dag 15a:Castle of Mey Dag 15b:Wick Heritage Museum Dag 16a:Rit naar Logierait Dag 16b:Aankomst Logierait Pine Lodges Dag 17:Rustdag? Dag 18:Blair Castle Dag 19:Killiecrankie Dag 20:Edradour Distillery Dag 21a:Cultuur 1 Dag 21b:Cultuur 2 Dag 22:Queen's View Dag 23:Rit naar Newcastle Dag 23‑24:Boot Newcastle‑IJmuiden Dag 24:Rit naar Huis
« Vorige Volgende »

Dag 11: Talisker

Talisker Whiskey

"The only distillery on the Isle of Skye, set on the shores of Loch Harport with dramatic views of the Cuillins" Het is eerder een pelgrimstocht dan een vakantiebezoekje. We waren er om 11:30 en konden pas om 13:00 met de rondleiding mee. Het is ongelofelijk maar toch echt waar dat alle Talisker whisky die je tegen komt op de wereld van deze ene distilleerderij komen.

Jacques Bakker

Talisker Distillery

Ik krijg ook de indruk dat er in het Visitors Center meer mensen werken dan op het gehele Talisker complex. In totaal is er 1 menger, een grote kuip in het engels een "mash tun", waar 14x per week het beslag wordt aangemaakt. Hiertoe wordt het gemoute graan vermalen en warm water toegevoegd. Dit beslag wordt "wort" genoemd.

De wort wordt afgekoeld en gaat dan samen met de gist voor 2-3 dagen fermenteren. De suikers worden omgezet in alcohol. Bij Talisker staan in totaal 8 grote houten tonnen van 53.000 liter ieder. Deze zijn ongeveer 5 meter hoog en 4 meter in doorsnede. De vloeistof die dan ontstaat wordt "wash" genoemd en heeft een alcohol percentage van 8 tot 9 procent.

Vervolgens gaat het naar de ketels, 2 grote en 3 kleinere ketels. Talisker is dubbel gestookt (zoals de meeste whisky). In de twee grote ketels vindt de eerste distillatie plaats waarbij vloeistof ontstaat met een laag alcoholpercentage (low wine). In de drie kleine ketels, deze heten de "spirit stills", vindt opnieuw het distillatie proces plaats.

Dit gebeurt in 3 stappen. Eerst komt de alcohol met het hoogste percentage, dit is niet bruikbaar. Daarna (de centre cut) de zuivere alcohol (toekomstige whisky) van ongeveer 65 procent. Daarna komt alcohol met een lager percentage wat ook niet bruikbaar is. De niet bruikbare alcohol wordt opgeslagen en later weer opnieuw aan de ketels toegevoegd.

Tijdens de rondgang sta je in een zeer warme ruimte met de 5 ketels. Het verzamelpunt waar alle leidingen uitkomen wordt de "spirit safe" genoemd. Hier kan de sterkte en kwaliteit van de (ongerijpte) whiskey worden gecontroleerd. Mooi om te zien dat de vloeistoffen door pijpen van ongeveer 5cm doorsnede uitstromen. Alle uitgangen van de ketels komen uit op de "spirit safe". Bij Talisker is deze 2,5 tot 3 meter breed. Je mag niet fotograferen, en ook niet even opmeten, dus het blijft een schatting.

Talisker Barrels

Talisker Barrels

In de volgende fase wordt de ongerijpte whisky opgeslagen in houten vaten, in het geval van Talisker, voor een periode van minimaal 10 jaar. Daar mochten wel foto's worden genomen. Bij de Talisker distilleerderij zijn diverse opslagplaatsen maar ook op andere plekken in de UK. Dit is om te voorkomen dat bij een brand alles verloren gaat en het dus minimaal 10 jaar duurt voordat er weer whisky op de markt komt.

Er is een Talisker van 34 jaar oud in het assortiment van Talisker. Deze is momenteel niet meer leverbaar. De oudste vaten zijn van 1979. Niemand weet hoe deze whisky uit 1979 zal smaken en het is maar de vraag of de smaak goed genoeg is om gebotteld te worden. Voorlopig dus even geen 34 jaar oude whisky meer, maar misschien volgend jaar weer. [onze reis was in 2013]

Na afloop is het proeven, standaard de gewone Talisker van 10 jaar. Ik heb daarna nog de Talisker Storm geproefd en was meteen verkocht. Daarnaast nog een Distillers Edition van de 10 jaar oude Talisker gekocht die na het gebruikelijke rijpingsproces in vaten van Amerikaans eiken een tweede rijping ondergaat in vaten waarin daarvoor sherry (Amoroso) heeft gezeten. De Talisker Storm heeft een voortreffelijke smaak en afdronk. Geweldig!

Talisker Barrels

Gevulde glazen aan het eind van de rondleiding

« Vorige Volgende »
Intro Dag 1:Rit naar IJmuiden Dag 1‑2:Boot IJmuiden-Newcastle Dag 2a:Aankomst Newcastle Dag 2b:Rit naar Brunston Castle Dag 2:Aankomst Lodges Dag 3:Culzean Castle Dag 4:Wandeling Dag 5:Pie Dag 6:Galloway Dag 7:Robert Burns Dag 8:Lodge Dag 9a:Autorit naar Erbusaig Dag 9b:Aankomst Creag Dubh Dag 10:Isle of Skye Dag 11:Talisker Dag 12a:Eilean Donan Dag 12b:Brochs Dag 13a:Rit naar Wick Dag 13b:Aankomst Bank Guest House Dag 14a:Dunnet Head Dag 14b:Cairns of Camster Dag 15a:Castle of Mey Dag 15b:Wick Heritage Museum Dag 16a:Rit naar Logierait Dag 16b:Aankomst Logierait Pine Lodges Dag 17:Rustdag? Dag 18:Blair Castle Dag 19:Killiecrankie Dag 20:Edradour Distillery Dag 21a:Cultuur 1 Dag 21b:Cultuur 2 Dag 22:Queen's View Dag 23:Rit naar Newcastle Dag 23‑24:Boot Newcastle‑IJmuiden Dag 24:Rit naar Huis


terug naar de startpagina »