Door de jaren heen heeft het kasteel verschillende eigenaren gehad. In het begin natuurlijk allen van adel. De laaste particuliere eigenaar van het Kasteld Helmond verkoopt het kasteel in 1923 aan de gemeente Helmond om gebruikt te worden voor de gemeenteadministratie.
Na een grondige verbouwing - een nieuwe entree, een groot trappenhuis, diverse gangen en grote raamvensters- kreeg het kasteel de functie van gemeentehuis. Door deze verbouwingen is de binnenplaats van het hotel kleiner geworden en is de buitenzijde niet wezenijk aangepast.
Rond 1970 werd het kasteel daarvoor te klein en de gemeenteambtenaren verhuisden naar een nieuwe locatie. Na een poosje als opslag gebruikt te zijn werd is sinds begin 1980 het kasteel weer geopend als museum.
Vrijwel het gehele kasteel is toegankelijk voor de bezoekers en dit is inclusief de kelder. Het lijkt erop dat alleen de zolder toegankelijk is onder begeleiding. We hebben er alleen vriendelijk mensen ontmoet die zeer bereidwillig waren om uitleg te geven. Het museum is ook uitermate geschikt voor een bezoek met kinderen.
Na het vertrek van de gemeendteadministratie (alleen de trouwlocatie is gebleven) is het kasteel ingericht als museum. Uitzondering hierop is de kamer van de burgemeester die zo gebleven is als het was. Zeer leuk om te zien.
De woonkamer is opnieuw ingericht en ziet eruit als in de tijd van de laatste kasteelheer Wesselman van Helmond.