Daar waren in hoofdzaak voor gekomen. Het verschil van Hasseltse Speculaas met gewone speculaas zit onder andere in de dikte: Hasseltse speculaas is namelijk dikker en minder krokant. Ook smaakt deze zachter en minder gekruid.
In de 14e eeuw werd er al speculaas gebakken in Hasselt, maar de oudste vermelding van Hasseltse speculaas dateert uit 1830. De speculaas werd gebakken tijdens de Tiendaagse Veldtocht vanwege de voedingswaarde voor de soldaten.
Volgens de traditie wordt Hasseltse speculaas gegeten met goed gekoelde jenever. En er is ook een relatie. In Hasselt werd veel Jenever gestookt en bij dit stookproces bleven er suikers over waarvan bruine suiker werd gemaakt. Nu is bruine suiker een basisingrediënt voor speculaas!
Nu was de bakker, genoemd "Bakkersdochter", een fijne, kleine bakkerij in het centrum van Hasselt, met iedere dag verse Hasseltse speculaas, de beste keuze. Deze bakker was in het weekend dat wij gepland hadden met vakantie.
Ik had een mail gestuurd aan een gemeentebeambte in Hasselt wat dan een goed alternatief zou zijn. Dat zou dan atelier Depaifve zijn, gelegen op de Minderbroedersstraat 10. Echter deze bleek ook gesloten te zijn i.v.m. de Virga Jessefeesten! Dus het hoofddoel van onze reis hebben we niet waar kunnen maken en we hebben geen hap Hasseltse Speculaas gehad (behoudens het koekje wat Anja bij de koffie kreeg)