De reliekenschat van Herkenrode bestaat uit 47 met textiel omwikkelde schedels welke uniek zijn voor België. De 47 schedels (en andere botfragmenten) zijn verpakt in prachtige textielomhulsels. Deze reliekenschat werd sinds de 14-de eeuw in de cisterciënzerinnenabdij van Herkenrode getoond aan bedevaarders.
Het wordt voor mij nu een beetje moeilijk te volgen maar veel van deze relieken werden toegeschreven aan de heilige Usula en de 11.000 maagden. Dat verhaal moet je zelf maar een keer opzoeken. We moeten daarbij teruggaan naar 4de eeuw. Attila was de heerser van de Hunnen van 434 tot zijn dood in 453 en speelt ook een rol in het verhaal.
Ursula van Keulen was een koningsdochter die later heilig werd verklaard. Ze is patroonheilige van de leraressen en schoolkinderen. Ze wordt aangeroepen tegen oorlog en voor een goed huwelijk.
De reliekenschat van Herkenrode is 600 jaar met grote zorgvuldigheid behandeld en komt aan het einde van de 20-ste eeuw naar de Hasseltse Sint-Quintinuskathedraal. De C14-methode toont aan dat de schedels en botfragmenten ten vroegste uit de oudheid (vanaf 750 voor Chr.) en ten laatste uit de vroege middeleeuwen (tot 1000 na Chr.) dateren. Dat is ruim maar is in ieder geval oud en sluit de 4de eeuw niet uit.