Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Straits Settlements Volunteer Force

Locatie

Frong of SSVF HQ

Het hoofdkwartier van het ďStraits Settlements Volunteer ForceĒ [SSVF] is gelegen tussen de Nicoll Highway, de Middle Road en de Beachroad. De hoofdingang is aan de Beachroad gelegen.

Stukje Geschiedenis

De oorsprong van de People's Defence Force (PDF) kan worden getraceerd tot de vorming van de Singapore Volunteer Rifles Corps (SVRC) op 8 juli 1854 welke tot taak had de lokale politie bij te staan tijdens de koloniale overheersing. Het werd gevormd door Europese ingezetenen woonachtig in Singapore. Echter, de SVRC was een particuliere militaire kracht. In 1888 verving de Singapore Volunteer Artillery Corps (SVA) de SVRC. In 1901 werd de SVA uitgebreid en een nieuwe leger bekend als de Singapore Volunteer Corps (SVC). Het bestond uit artillerie, infanterie, engineers en scherpschutters secties.

In de loop der jaren verschoof de taak van de SVC en werd het meer een eiland defensie, met zijn eigen wapens en artillerie. In 1915 heeft het Permanent Veterinair Comite een belangrijke rol gespeeld in het onderdrukken van de Brits-Indische soldaten opstand. In 1921 werden het Permanent Veterinair Comite en andere Straits Settlements korpsen samengevoegd om de Straits Settlements Volunteer Force (SSVF) te vormen.

De Start van de Bouw

SSVF HQ Entrance

In 1930 werd de grond naast het oorspronkelijke gebouw in Beach Road aangewezen als de SSVF Head Quarters (HQ) en bouwwerkzaamheden begonnen in 1931 op basis van het ontwerp van F. Dorrington Ward. Het leggen van de eerste steen voor het nieuwe gebouw vond echter plaats in 1932 door Zijne Excellentie Sir Cecil Clementi, de toenmalige Britse gouverneur van de Straits Settlements. Het nieuwe hoofdkantoor werd officieel geopend door Sir Clementi op 4 maart 1933.

Tweede Wereld Oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 2000 vrijwilligers om het leven. Zij worden herdacht door gedenktekens opgericht op het PDF-Camp (ook bekend als Beach Road Camp), Kranji War Memorial en Kanchanaburi War Cemetery in Thailand.

Na de capitulatie van Singapore op 15 februari 1942 werd de Chinese compagnie van het 2e. Bataljon Straits Settlements Volunteer Force ontbonden en gingen zij naar hun huizen op het advies van hun officieren. Deze compagnie was een Singaporese eenheid.

Na de Japanse bezetting van de stad werd een groot aantal, geschat op meer dan 200 van de 300 Chinese leden van de 2e. Bataljon S.S.V.F., van de Chinese Vrijwilligers afgeslacht.
Sommige van deze mannen werden uit op concentratiekampen geplukt omdat ze door hun eigen officieren werden aangewezen. Dit is een handeling welke een intense bitterheid heeft nagelaten.

Opheffing van SSVF

Verval van SSVF HQ

De SSVF werd ontbonden in 1946. Echter, de voormalige vrijwilligers verzamelden zich bij Beach Road Camp in 1949 om zich aan te sluiten bij de SVC in de Kolonie van Singapore. Zij hebben geholpen in de verdediging tijdens de Maleise Emergency (1948-1960), en de gewapende confrontatie met IndonesiŽ. Hun taken waren de bescherming van installaties in het zuiden van Johore en Singapore (met inbegrip van Pulau Bukom).

Singapore Onafhangkelijk

Met de onafhankelijkheid van Singapore in 1965 werd de vrijwilliger­eenheid een onderdeel van de PDF. Vele vrijwilligers officieren werden gemobiliseerd om het reguliere leger te helpen bij de oprichting van de nieuwe Singapore Armed Forces (SAF).

De vlag werd voor de laatste keer gestreken in het Beach Road Camp op 18 februari 2000 bij de ceremonie van de officiŽle sluiting van het kamp.

Te dikke chiness op een te kleine fiets

Anno de Dag van 2010

Vandaag de dag wordt Singapore verdedigd door een professionele strijdmacht, bestaande uit vaste, full-time Nationale Militairen en een operationeel grote groep reservisten. Niet veel mensen zullen weten dat voor meer dan honderd jaar, zelfs voor de onafhankelijkheid van Singapore, een leger van vrijwilligers toegevoegd aan de verdediging van Singapore, veel heeft bijdragen aan het bestaansrecht van het eiland!

Verval

Het is daarom opmerkelijk dat dit gebouw zo makkelijk in verval is geraakt. Tijdens het fotograferen moest ik opzij stappen voor een Singaporees (van Chinese afkomst?). Hij is veel te dik en rijdt op een veel te kleine fiets. Hij is wel verstandig, het fietsen op straat is veel te gevaarlijk. Nu kwam hij alleen 1 fotograferende Nederlander tegen. Zou hij weten waar het SSVF voor staat?
Bij de Merlion en het Singapore Marina Bay Sands Casino Hotel kom je de rest van de fotograferende toeristen tegen. Ik vond het erg jammer dat het SSVF HQ was omgeven door een hoog hek met prikkkeldraad. Verder was er niemand ...