Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2013 Schotland

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 17: Rustdag (relatief gezien)

Klik op de foto voor een vergroting!

Mortsafes op Logierait Parish Church

Klik op de foto voor een vergroting!

Mortsafes in de ruine van het kerkje op de oude begraafplaats van Alloway. Hier ligt ook de vader van Robert Burns begrafen.

Pitlochry

Vandaag een kleine autorit in de omgeving gemaakt. Deze is weer totaal anders als de voorgaande dagen. Pitlochry is een geheel andere plaats in vergelijk met Girvan of Wick. In Girvan zit bijna helemaal geen leven en in Wick is all het leven bijna verloren gegaan. Pitlochry staat daar in schril contrast mee. Het is een echte vakantie plaats, veel mensen, veel hotels en veel bussen. Dus ook veel restaurants.

Mortsafes

Mortsafes zijn kooien die als die bescherming over graven geplaatst werden. Bij het Logierait Pine Lodges park, waar wij de derde week verbleven, staat aangrenzend aan het park de Logierait Parish Church. Op de begraafplaats van deze kerk staan een aantal “mortsafes”.

Juist de Schotten geloven in wederopstanding en willen dan ook dat een dode zo intact mogelijk is begraven. Vanaf het begin van de 18de eeuw kwam het regelmatig voor dat lijken geroofd werden voor anatomisch onderzoek. Rijke mensen konden hun graven afsluiten met een zeer zware deksteen om te voorkomen dat een graf geroofd wordt. De wat minder vermogende gebruikten de kooi constructie. Deze was vaak ook eigendom van de kerk en werd na 6 weken, als de dode niet meer geschikt was voor een anatomische les, weer verwijderd voor hergebruik.

In Schotland was het alleen toegestaan om de lichamen van terechtgestelde criminelen te gebruiken voor onderzoek. Pas in 1832 werd een wet aangenomen waarbij ook gebruik mag worden gemaakt van lichamen die vrijwillig werden afgestaan voor anatomisch onderzoek. Ook werden er op begraafplaatsen wachttorens opgericht die door vrijwilligers werden bemand om de begraafplaats te bewaken. Zo dan weet je nu ook waarom er op oude bedraafplaatsen wachttorens staan!

Klakovens

In het Engels een Lime-Kiln en in het Keltisch een "Tomphubil". Deze zijn in dit gebied eenvoudiger te construeren dan in Nederland waar harde steen een schaars goed was. Dit soort kalkovens kom je hier regelmatig tegen. Zij zijn niet meer in gebruik.

De oven werd gevuld met kalksteen (engels is Lime Stone) afwisselend met lagen brandstof (hout en turf). Kalksteen komt hier veelvuldig voor in de aardlagen. De kalk die uit de oven komt is bijtend (ongebluste kalk) en werd met water vermengd en gebruikt als meststof voor de weide gronden etc. De grond in deze omgeving is van nature erg zuur en ongeschikt om wat dan ook maar te verbouwen.

Deze oven werd gebouwd in 1865 en rond 1900 weer gesloten. Het was toen makkelijker om de kalk te produceren op een andere wijze.

Kies de dag/hoogtepunt