Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 3: Reis van Gotenburg naar Fredriksberg (Park Säfsen)

Vertrek vanaf de Boot

Om 08:50, 10 minuten voor aankomst, werd omgeroepen om naar het autodek te gaan. Heel handig werd iedereen langs de trappen gevoerd en weggehouden van de liften. Dit is waarschijnlijk gedaan om opstoppingen te voorkomen.

Ik had bij het inpakken nog een paar boeken over, die heb ik toen maar onze handbagage gestopt. Ik kreeg hier dus goed spijt van. Ik heb van dek 8 naar dek 4 via de trap moeten lopen met een zware koffer, de computer, de fototas en nog een fototas. Anja droeg de jassen en zou voor de lift bediening zorgen.... Dus niet vergeten voor de volgende keer, zo licht mogelijke koffer voor het nachtje op het schip.

Ontschepen

Na het aanmeren heeft het zeker nog een half uur geduurd voordat wij aan de beurt waren om van de boot te mogen rijden. Bijde foto's zijn genomen met het fototoestel in mijn linkerhand (zeer ongelukkige houding), mijn knie onder het stuur om te kunnen sturen en met de rechthand schakelen.

De douane controle verliep stroefjes. Bij vertrek in Kiel werd er helemaal niets gecontroleerd. Bij aankomst in Gotenburg was het toch even anders.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Gotenburg - Fredriksberg 370 Km

Na het verlaten van Gotenburg, eerst maar even een kopje koffie gedronken en de routeplanner ingesteld. Na enige kilometers begon ik toch mijn twijfels te krijgen over de juiste route. We zijn van plan om op ongeveer 1/3 van de rit een uistapje te maken naar het aquaduct in Håverud.

Klik op de foto voor een vergroting!

Aquaduct Dalslandkanaal

In Håverud zijn er vier sluizen met een gezamelijk niveauverschil van 10 meter. Het aquaduct (32,5 meter lang) ten behoeve van het Dalslandkanaal is geheel van ijzer gemaakt en kruist de stroomversnellingen. De sluizen functioneren nog steeds en zijn gebouwd in de periode 1864-1868!

Er is tevens een kanaalmuseum (Kanalmuseet) welke veel informatie geeft over de geschiedenis van het omgelegen gebied. Er was een bloeiende ijzer industrie vanaf de 17de eeuw. In het midden van de 19de eeuw werd overgestapt op de productie van papier. Het museum geeft ook de geschiedenis weer van de "waterkracht centrale" welke in 1891 begon met een generator ten behoeve van 80 kooldraadlampen van 16 watt en nu een 3000 kW levert.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Het Weer

Het was niet echt koud vandaag maar er waren zeer zware buien die lokaal veel neerslag gaven. Het was overwegend droog.

Aankomst Park Säfsen

Uiteindelijk waren we rond 17:00 uur op het park. Omdat we geen losse spullen in de auto hebben was het uitpakken binnen een paar minuten gebeurt en kan ik even rustig een blikje drinken [foto]. Ik neem bijna altijd een gaslamp mee op vakantie. Gewoon gezellig als je buiten zit en het geeft ook nog een beetje straligswarmte.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Uit Eten

We zijn tegen 19:00 uur gaan eten in het restaurant van het park. Dit was redelijk goed eten. Drankjes blijven duur in Zweden. Als Frankrijk ganger neem ik maar geen wijn want met 2 glazen begint de wijn net te smaken en dan moet je nog beginnen met de maaltijd. 1 glas wijn kost 8 euro. Het bier is ook geen keuze vanwege de slappe smaak, dus maar aan de cider. Nou die smaak hebben ze ook goed bedorven dus dat is ook geen keuze meer voor de toekomst.

Anja had gekozen voor een glasje sap [foto]. De Zweedse taal is bijzonder en heeft veel invloeden. Waarom sinasappelsap in het Zweeds Apelsinjuice heet, ik weet het niet. Hebben de Saksen het woord "juice" naar Engeland meegenomen of is het de invloed van de (moderne) Engelse taal op het Zweeds?

Waar ze in Zweden wel raad me weten zijn de voorgerechten [foto]. Anja heeft als hoofdgerecht een heerlijke steak gegeten. Wil je die niet medium maar "rood" dan is dat in het Zweeds "blodig", klinkt logisch.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Einde van de Dag

Anja mag s'avonds nog graag even een sigaretje roken. De aanblik van buiten is gezellig. Alles is in hout uitgevoerd, een overdekt terras is toch wel zeer fijn. Het is droog en je hebt weing last van de wind.

Kies de dag/hoogtepunt