Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 12: Verblijf Park Trolltun Gjestegård

Laatste Dag in Dombås

Morgen weer pakken en naar het volgende park in Noorwegen. Op dit park waren we 3 nachten. Dat is voor deze omgeving erg kort want er is veel te ondernemen. Op het volgende park(Park Vesterland Resort in Kaupanger) blijven we 7 nachten

Vandaag gaan we niet iets groots doen. Morgen staat er weer een flinke rit voor de boeg. Hierbij is zelfs een gedeelte waarvan Truus vindt dat de gemiddelde snelheid niet hoger zal liggen dan 10km per uur. Nou dat zullen we dan nog wel eens zien!

(staaf)Kerken

Geen van onderstaande 3 kerken zijn staafkerken. Staafkerken stammen uit een vroege periode van het Christendom in Noorwegen en hebben bepaalde constructie. Bij sommige beroemde staafkerken (zoals die van Lom) is er nog maar een fractie over van de oorsprongkelijke staafkerk.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Kerk Dombås

De kerk van Dombås is gebouwd in 1939 en heeft een zeer kleurrijk interieur. Je zou de kerk nieuwer schatten.

De kerk is meestal open en vrij toegangkelijk. Meestal zijn de kerken in Noorwegen op slot

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Kerk Dovre

In het Noors is een kerk een Kyrkje of Kirke en ik heb ook Kyrke gezien. Meestal is de kerk op een dominante plaats gezet zoals een kleine ophoging in het dal. Daarom vallen ze ook goed op.

In de regel zijn de kerken niet zo hoog, ik schat een 15 tot 20 meter.

De kerk in Dovre is uit 1736 en bevat ook nog schilderingen van die tijd. Hij ziet er aan de buitenkant ontzettend lelijk uit, het lijkt op een afstandje wel of er ijzeren platen tegen aan gespijkert zijn. Maar pas op, dit zijn stukken leisteen. Enkele stukken zijn zeker 1,5 bij 2,5 meter! Deze stukken steen zijn met "nagels" aan het houten frame van de kerk bevestigd.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Kerk Oppdal

We waren net iets te laat, de kerk ging om 15:00 uur dicht. Wel jammer want de kerk, natuurlijk geheel van hout is van 1651.

De moderne kerken, dus niet die van 1200, werden op een stenen fundering gebouwd. Hierdoor kwam het hout (van de fundering) niet rechtstreeks in contact met de vochtige grond en had op deze manier minder last van verrotting.

Kies de dag/hoogtepunt