Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 25/26 Overtocht Oslo - Frederikshavn

Klik op de foto voor een vergroting!

Inschepen

Volgens vaarschema zal de boot vertrekken om 19:30 en de volgende ochtend om 07:45 in Frederikshavn - Denemarken aankomen. De boot vertrekt vrijwel vanuit het centrum van Oslo, vlakbij het centraal station in Oslo.

Je mag het terminal gebied pas inrijden na 17:00 uur. Wij waren er om 16:45, dus nog even wachten. Het inchecken naar Frederikshavn begint om 17:30 en sluit om 19:00. Tijdens het wachten was het flink aan het regenen.

De veerboot lag niet niet op de goede plaats, deze werd pas om 18:30 recht voor de kade gelegt en het embarkeren begon om 18:30, dit is dus pas een uur voor vertrek. Wij mochten pas om 19:00 uur oprijden en stonden klem tussen de vrachtwagens.

Op de foto's hieronder zie je de Stena Saga van de kade wegvaren om om te draaien. Inladen ging vanaf de achterkant. De foto ernaast laat mijn uitzicht zien tijdens het wachten.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Buffet

Het buffet (309 NOK pp) was wel lekker. Het was deze keer niet geheel all-in. Alleen het bier en de softdrinks. Aangezien we nu niet een stapelbed configuratie hoeven te slapen, heb ik maar een biertje genomen. Ik kan vannacht in ieder geval makkelijk uit mijn bed komen. Sorry, uit mijn kajuit komen.

Klik op de foto voor een vergroting!

Live Performance

Dat was een formatie van 4 heren die vooral evergreens speelden. In de bar speelde ook nog een gitarist, die klonk ook zeer aardig.

Op de dansvloer speelden zich allerlei taferelen af. Ik heb me verschillende keren afgevraagd om dit niet ook bij de act hoorde.

Ondertussen was de boot de Oslofjorden uit en op open zee. De golfslag en wind begonnen duidelijk sterker te worden. Dit leek een aantal dansende paren ook af en toe te veel te worden.

De topper van de Avond

Ik heb Anja in het kort uitgelegd hoe roulette moet worden gespeeld. Je kiest een aantal nummers en dat houd je dan vol totdat het balletje op het juiste nummer valt. Verder snel even iets over de andere vakken verteld, maar op nummers spelen is het eenvoudigste.

Als het balletje op jouw nummer blijft liggen krijg je 30x de inzit. Er zijn 36 nummers en de nul. Dus op de lange termijn moet de speler verlies hebben. Je mag ook spelen op rood of zwart, etc, maar daar gelden weer andere inzetten voor. Speel je op een nummer dan is het minimaal 10 NOK en maximaal 20 NOK.

Ik heb Anja voor 500 NOK aan fiches gegeven. Dat zijn er 50. Toen er een heleboel fisches aan de kant van Anja lagen heb ik gezegd dat het beter is te stoppen. Ze kwam op het punt dat het personeel haar overboord wou gaan zetten. De uiteindelijke score was 1860 NOK.

Anja heeft dus met ene paar inzetten een winst weten te maken van 160 Euro! Ze begon het spelletje leuk te vinden, en da's gevaarlijk.

Klik op de foto voor een vergroting!

Veel Wind

Tijdens het gedwongen buiten verblijf, Anja wilde even een sigaret roken, was goed te merken en te zien dat het slecht weer was. Het was ook moeilijk om te blijven staan zonder je ergens aan vast te houden.

Ik heb in het hotel in Denemarken even uitgezocht hoe het met de windkracht. In het het gehele gebieg was het 30 tot 35 knopen en op enkele plekken tussende 35 en 40 knopen. Windkracht 8 is 34 tot 40 knopen. Dus deze nacht was het windkracht 7 tot 8 en de wind kwam pal uit het westen en stond dus dwars op het schip.

Ik meen dat het stuk water wat je moet oversteken naar Denemarken het Skagerrak is. Dit gebied kan het aardig spoken en tegenstelling tot het lager gelegen Kattegat.

Klik op de foto voor een vergroting!

De Stena Saga

De boot van Oslo naar Frederikshavn is iets kleiner dan de boot tussen Kiel en Gotenburg. Er wordt gevaren met de Stena Saga (2005-2003-1994-1981) maar dit is nog steeds een comfortabele en luxe cruiseschip. De lengte van het schip is 167 meter en ruim 28 meter breed. De capaciteit is 510 auto's en 1200 passagiers.

Het personeel vertelde mij dat er op deze reis 400 passagiers waren. Dus dan is de boot maar voor 1/3 bezet. Hoe lang wordt dit volgehouden aangezien de grote hoeveelheid personeel op deze boot.

De correctheid van het personeel is duidelijk minder dan op de overvaart van Kiel naar Gotenburg. Tijdens die overtocht was het personeel zeer attent en vriendelijk. Op deze boot lijken zo vooral heel erg druk met elkaar te zijn.

Verder lopen er een aantal personeelsleden rond die niet passen in de functie die ze hebben. Heel apart.

Klik op de foto voor een vergroting!

Overtocht Tijdens de Nacht

Slecht weer dus en alles gaat heen en weer en kraakt. De klappers op de golven worden goed gevoeld en gehoord. Anja heeft het er niet op begrepen.

Ik heb tot 4 uur slecht geslapen en werd steeds wakker. Daarna wakker geworden van de wekker die om 6 uur af ging, dus 2 uur lang vast geslapen.

We waren om kwart voor zeven bij het ontbijt en zijn tijdens het ontbijt de haven van Frederikshavn binnen gelopen. We stonden tussen de vrachtwagens en het gangpad was zeer nauw. Om even voor 8 reden we van de boot, aan de boeg van het schip deze keer.

Beoordeling Buffet Stena Sage
Eten & drinkenMatig, er was alleen bier. De Apelsinjuice, zoals het hier genoemd wordt, was bij het ontbijt als water zo dun!
ServiceMatig, het is ook zelfbediening.
SfeerDaar kan het personeel nog heel veel aan veranderen. Ze hebben vooral tijd voor elkaar!
Prijs / kwaliteitEen buffet voor 309 NOK is niet heel erg duur, maar de kwaliteit had beter gekund
Opm: Dit kan beter! Misschien maar eens een briefje naar de Stena sturen.

Nootje

Er is reeds genoeg gezegd. Ik zou een service gericht instelling van het personeel willen zien. Heb je die houding niet, ga dan niet dit soort werk doen. Er liepen figuren rond, dat sloeg nergens op. Tijdens inschepen had ik last van personeel wat met elkaar stond te kletsen. Op de andere Stena line van Kiel naar Gotenburg was dit duidelijk anders.

Kies de dag/hoogtepunt