Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 8: Verblijf Park Kläppen

Klik op de foto voor een vergroting!

Geen Zon in de Slaapkamer

Gisteren scheen de zon in de slaapkamer. Vanmorgen in het geheel niet. We zouden vandaag naar Nationaal Park Fulufjället met de waterval Njupeskär gaan maar dat lijkt me geen aanrader.

Neerslagskaart

Toen we ons ontbijt gingen halen ben ik even langs de receptie gereden en heb de laatste beelden van de buienradar even opgehaald van internet. Sälen ligt dicht bij de grens met Noorwegen, ongeveer in het midden van het neerslag gebied. We gaan vandaag dus wat lokale bezienwaardigheden bekijken.

De Vasaloppetskiwedstrijd

Zo dat woord is eruit. Deze skiwedstrijd is vergelijkbaar met onze elfstedentocht. Wel met het verschil dat deze tocht ieder jaar op de eerste zondag in maart plaatsvind. De keuze van het traject heeft een historische achtergrond. Het is de vluchtroute van Gustav Wasa die op skies vanuit Mora naar Noorwegen probeerde te ontsnappen aan de Denen (Kerst 1520). In de buurt van Sälen werd hij ingehaald door mannen die de toekomstige koning overhaalden om terug te keren.

Klik op de foto voor een vergroting!

In 1922 hielden 136 deelnemers de langste, nu oudste skiwedstrijd van de wereld. De winnaar in 1922 legde de afstand af in 7 uur 32 minuten en 49 seconden. In 2011 deed de winnaar er 3 uur 51 minuten en 51 seconden over. Tegenwoordig doen meer dan 14.000 skiërs mee aan de wedstrijd. De start is in Sälen en het einde van de race in Mora.

De start is altijd op dezelfde plaats en er zijn permanente voorzieningen gemaakt. Op de startplaats staat een zuil met de namen van alle winnaars vanaf 1922 met de tijden vermeld. Van een aantal jaren (1932, 1934 en 1990) staan geen tijden vermeld, waarom weet ik niet.

Blokje Om

Wij hebben een kleine autorit gemaakt welke uitkwam op een 180km. De rit begon met 80km onverharde weg [foto] waar de snelheid tussen de 10 en 50 km/uur lag. Echt snel gaat dat niet.

We reden in de richting van de grens met Noorwegen. Er is echt niemand te bekennnen en ook de mobiele telefoon heeft geen bereik meer. We zijn over de afstand van 80 km grindweg slechts een paar dorpjes tegen gekomen die eigenlijk niet een dorp genoemd mogen worden.

Je wordt steeds verrast door mooie uitzichten over kleine meertjes [foto] en woeste stroompjes met wild bruisend water.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Je zit scherp achter het stuur, je weet maar nooit wat je tegen gaat komen. Een tegenligger? Je hebt al een uur lang niemand gezien. En dan plots staat er een persoon in de berm [foto]. Ben even achteruit gereden, hij was gewillig en wilde nog wel even poseren voor de foto.

We zijn vlak voor de Noorse grens over een verharde weg terug gereden naar Salen en door het zeer uitgestrekte skigebied ten westen van Salen gereden. Het moet er in de winter een drukke bedoeling zijn.

Wat we gegeten hebben, nou zie hier.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Kies de dag/hoogtepunt