Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 20: Reis van Kaupanger (Park Vesterland Resort) naar Hovden (Park Hovden Høyfjellssenter) - deel 1

Klik op de foto voor een vergroting!

Vertrek vanaf Park Vesterland Resort

Het inpakken ging weer soepel en in no time waren was het inpakken gebeurt. We hebben meer tijd genomen voor een kop koffie dan voor het inpakken van de spullen. Het wordt ook steeds gemakkelijker onze 4 grijze kratten in de auto kwijt te raken. Ze worden steeds minder vol en het past dus steeds gemakkelijker in de auto. Om 10 uur gingen we op pad. Volgens de routeplanner meer dan 6 uur auto rijden.

Kaupanger - Hovden (345 Km)

De totale rit is ongeveer 345 Km. We gaan niet over het bergmassief heen maar gaan de tunnel van 24,5 km nemen. Ander hadden we nog eens een 2-3 uur extra voor de reis moeten uittrekken.

Ferry Manheller - Fodnes

We gaan eerst met de veerboot van Manheller naar Fodnes. Nooit van deze plaatsen gehoord? Foei! Hier kruisen we de Sognefjord. Dit is de grootste van de 10 fjorden en gaat meer dan 200km landinwaarts.

De veerboot vaart ieder halfuur. Er zijn 2 veerboten die elkaar steeds kruisen. De kaartjes worden verkocht bij het oprijden, of als de tijd begint te dringen op de boot zelf. Een overtocht kost 94 NOK voor een auto en 2 personen.

Gisteren was het al duidelijk wat de voorkeurs plaats van Anja op de veerboot is. Nu een keer een foto van de andere kant.

Het uitzicht is indrukwekkend. Vooral als de lucht half bewolkt is en er niet te veel wind staat. Het is dan mooi fotograferen.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Daarna een klein stukje door het Lærdal en vervolgens door de langste tunnel van europa die je van het Lærdal in het Aurlandsdal brengt, dan weer een tunnel, dan Flam, en weer een tunnel, tunnel, tunnel en je bent in Gudvangen.

Lærdal Tunnelen

Een prettige tunnel om te rijden. De tunnel is flink breed en er is dan ook voldoende ruimte aan de rechterkant tussen de auto en de tunnelwand.

De tunnel is ruim 24km lang en om de 6km is een onderbreking van de eentonigheid gemaakt. De tunnel is verbreed en verhoogd en sterk verlicht met blauw licht. Aan de randen zijn de eerste en de derde onderbreking fel oranje. Middelste is overwegen wit aan de randen.

Wat ik niet helemaal snap is het parkeerverbod en de prullenbakken. Je mag er dus niet parkeren maar wel stoppen lijkt het. Ik heb diverse auto's die ook zien doen. Ik heb van iedere onderbreking foto's gemaakt.

Routes Wijzigen

Was het vroeger nog een normale route om in Kaupanger op de boot te rijden en ermee naar Gudvanger te varen (ruim 50km) of naar Hauge voor de meer oosterlijke route, nu gaat de E5 door een aantal tunnels, een 15min oversteek over de fjord op een "small" punt en vervolgends de E16, dus via 24,5 Km lange tunnel en nog een aantal kleinere tunnels naar Gudvangen.

Toen de route via de tunnels nog niet bestond was er geen ander alternatief en de boot van Kaupanger naar Gudvanger was de enige mogelijkheid. De boten vertrokken in de plaatjes aan de fjord die daardoor ook bekend werden. Nu is de kade van Kaupanger geheel niet belangrijk meer en vaak gewoon leeg en uitgestorven.

De overtocht Manheller naar Fodnes is ook van niets naar niets. Voor deze overtocht zijn er twee tunnels gemaakt die leiden naar een plaats waar het makkelijk is om het Fjord over te steken. Bij Manheller moet er zelfs in de tunnel worden opgelijnd voor de boot.

Klik op de foto voor een vergroting!

Gudvangen - Voss (E16)

Koffie gedronken aan de Aurlandsfjorden en vervolgens een rondje gelopen door Gudvangen waar een mooi uizicht is op de Nærøyfjord (nauwe fjord in het nederlands).

Onderweg zijn veel watervallen te zien die op de meest verrassende momenten zichtbaar worden. In Gudvangen is ook een zeer mooie te bewonderen aan de oostzijde.

Voss is een wat grotere stad. Er is ook industrie te vinden en er is een duidelijk een centrum te vinden met winkels. We hebben even rondgekeken.

Gudvanger panorama

Er zal toch maar eens een kleine aardbeving komen. Wat blijft dan staan. Mijn petje blijft in ieder geval op.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Kies de dag/hoogtepunt