Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 18: Verblijf Park Vesterland Resort - Kaupanger

Klik op de foto voor een vergroting!

Weer even Dagen Tellen

Afgelopen nacht was het de vijfde nacht op het park. Het is vandaag dinsdag, nog 2 nachten in Park Vesterland. Ik ga dus tijd te kort komen voor deze omgeving. Dat was op die andere parken ook wel het geval maar omdat we hier 7 nachten blijven denk je een zee van tijd te hebben wat niet zo is.

Supersnel

We waren vandaag weer supersnel. Zo snel dat ik weer terug gereden ben naar het huisje omdat de supermarkt voor de broodjes nog niet open was, die gaat pas om 9 uur open. Naar een andere plaats rijden heeft geen zin want dat kost te veel tijd.

We hebben iedere dag nog verse broodjes gegeten. Op de dag van vertrek bakken we de broodjes zelf af, dat scheelt weer tijd.

Staafkerk van Urnes

Heel simpel, de staafkerk van Urnes is de oudste en meest versierde staafkerk van Noorwegen. Er bestaan nog maar 28 staafkerken in Noorwegen.

Helaas is het niet toegestaan te fotograferen binnen in de kerk. Op internet zijn ook genoeg foto's te vinden.

De kerk is van 1129 en op dezelfde plaats zijn ook restanten gevonden van 2 eerdere staafkerken. Er is veel te vertellen over deze kerk, deze kerk heeft ook de aandacht vanwege zijn ouderdom. Een Italiaan heeft ons rondgeleid en veel over de kerk verteld.

Klik op de foto voor een vergroting!

Bereikbaarheid

De staafkerk van Urnes (Ornes) is te bereiken met een bootje of je kunt helemaal om de fjord heenrijden (70km). Aan u de keuze. Wij zijn met de auto gaan rijden en dat is toch ook wel bijzonder.

Het grootste gedeelte van de weg is 1 auto breed en heeft aan de fjord zijde slechts een 20cm (soms 30cm en soms ook gewoon niets) opstaand betonnen randje. De berm is ook geen optie want daar loopt op de meeste plaatsen water door langs de weg. Je moet dan ook echt op het asfalt blijven. Om de paar honderd meter zijn klein vluchthavens gemaakt om elkaar te passeren.

Klik op de foto voor een vergroting!

Hoogtepunt

Of eigenlijk het dieptepunt zijn een aantal tunnels. Deze tunnels zijn niet verlicht en ook niet recht. Anja heeft een foto kunnen nemen vanuit de rijdende auto. Deze tunnel was nog redelijk. Er stonden witte strepen en de eerste paar meter van de muur was wit geverfd. De berm is gewoon zand.

Gisteren had ik dus de evaring door een tunnel te rijden waar gedeeltelijk de verlichting niet werkte, vandaag dus door een tunnel zonder verlichting. En bedenk dat bij 1 van de deze tunnels er geen strepen stonden, de tunnel 1 auto breed was en niet recht.

Ik rij altijd maar zo hard mogelijk want dat verkleind de kans aanzienlijk dat je een tegenligger tegenkomt.

Klik op de foto voor een vergroting!

Kerk van Dale

Een zeer bijzonder mooie (en aparte) kerk is de kerk van Dale. Het oudste hout is gedateerd op 1220 en de dakcontructie op 1230. Een zeer oude kerk dus.

Nu is het niet zo dat veel spullen zijn verdwenen. Veel objecten in de kerk zijn van de periode rond 1230. Het altaar is van dezelfde tijd. Het houten bankje, en ik ben ervoor terug gegaan om het op de foto te zetten, is zeer oud.

Deze kerk is vrij toegangkelijk en net zo mooi (zoniet mooier) dan de oudere staafkerken.

Klik op de foto voor een vergroting!

Heel vaak zijn de kerken in Noorwegen gesloten en zit er een alarm op. Dat deze kerk open is zonder dat er toezicht is, is toch wel opmerkelijk. Ik vraag me af of dit in Nederland mogelijk zou zijn geweest.

O ja, nog een tip, heb je hoge nood, bij vrijwel elke kerk is een lostaand gebouwtje met een toilet. Gehaal gratis en geheel compleet met alle voorzieningen en schoon!

Bakkerij

In alle dagen zijn we nog geen slager tegen gekomen maar wel een echte bakkerij. In Dombås was wel een "conditoriet" waar ook brood werd verkocht maar in Dale (Luster) zit een echte bakker. De bakkerij is de winkel en het ruikt er heerlijk. Ook heerlijke koeken en daarbij wordt ook nog eens een heerlijk vers kopje koffie geschonken.

Dus bakker Lustrabui in Luster met "brøda med den gode smaken", neem aan dat dit voor zichzelf spreekt. Staat dit teminste ook op internet aangeprijst (ze hebben ook een eigen site, gemaakt bij de opening in 2008, en een echte steenoven).

Ik kan het niet laten

Kwamen we onderweg toch weer een mooie waterval tegen. Die moest ik toch maar weer op de foto zetten op de bekende manier.

Zie de twee foto's waar ik met trots mijn naam op kan zetten!

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Kies de dag/hoogtepunt