Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 13: De Staafkerk van Lom

Klik op de foto voor een vergroting!

De Staven

De staafkerk van Lom is één van de grootste staafkerken die in Noorwegen bewaard is gebleven en het oudste gedeelte is voor 1160 gebouwd.

De kerk is gebouwd met de zogenaamde staaftechniek, echter zijn er nog maar 3 staven (3 hoekstaven) van de oorspronkelijk staafkerk van 1160 aanwezig.

De staafkerk van Lom heeft een opgehoogd middengedeelte dat gedragen wordt door een rij staven in de kerk die uit één stuk bestaan geheel vanaf de vloer tot aan het dak.

Klik op de foto voor een vergroting!

Ossenogen

De enige ramen in de oorspronkelijke staafkerk waren kleine ronde openingen (ossenogen) vlak onder het dak. In later tijden zijn er ramen toegevoegd. De uit hout gesneden drakenkoppen op de geveltoppen hebben al vanaf het begin de kerk haar karakteristieke uiterlijk gegeven.

Van het oorspronkelijk interieur is niet veel meer over. De oudste schilderingen zijn van de middeleeuwen en die zijn ook op de meeste plaatsen onherstelbaar beschadigd omdat ze zijn overgeschilderd. De banken horen er ook niet, die stonden oorspronkelijk alleen langs de wanden voor de zieken en de ouderen.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Katholieke naar Luthers

In 1608 werd de staafkerk van Lom voor het eerst omgebouwd van een Katholieke naar een Lutherse kerk. Aangezien een Lutherse kerkdienst vrij lang duurt zijn in die tijd ook de banken toegevoegd en is de kerk voorzien van een grote toren en vier kleine torentjes eromheen.

In Noorwegen is de Lutherse Kerk de staatskerk

De overgang van de Katholieke naar de Lutherse kerk ging in Noorwegen niet gepaard met een goddienstoorlog maar werd door Christiaan III van Denemarken met de hulp van de Hanzesteden eenvoudig aan Noorwegen opgelegd.

Klik op de foto voor een vergroting!

Zou je niet zeggen

Opmerkelijk: In het staafgedeelte van de kerk hangt een oude dorpsvlag van de 17de eeuw. Het motief op de vlag laat zien hoe men de akkers met de hand heeft bevloeid. Lom ligt namelijk op één van de droogste gebieden van Noorwegen en het bevloeiwater moest uit de bergen worden gehaald.

Toegang

De toegang tot de kerk is niet gratis en bedraagd NOK 50 [2011].

Kies de dag/hoogtepunt