Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 11b: Verblijf Park Trolltun Gjestegård

Klik op de foto voor een vergroting!

Waar zijn al die Vikingen toch Gebleven?

Nou daar zijn we achter gekomen. Die liggen ten westen van Oppdal op een uitgestrekt veld begraven.

Het Grafveld van Vang

Het grafveld van Vang is de grootste Noorse begraafplaats uit de heidense tijd, en een van de grootste van het Noorden. Tot nu toe hebben acheologen 800 grafheuvels geregistreed waarvan een groot deel uit de tijd van de Vikingen stamt. Ik heb zie niet allemaal op de foto gezet, ze zien er trouwens ook allemaal bijna hetzelfde uit. Alleen de hoogte is verschillend.

Het grafveld van Vang was gedurende 700 jaar in gebruik totdat het Christendom werd ingevoerd vlak na het jaar 1000. In de 19de eeuw is er veel opgegraven door "schatgravers". Slechts 13 grafheuvles zijn opgegraven door vakmensen. In 1999 zijn de laatste opgravingen gedaan van twee steenheuvels uit de tijd van de grote volksverhuizing (rond 400-500 toen de Angelen, Saksen en Juten in westelijke richting trokken).

Klik op de foto voor een vergroting!

Enkele vondsten bestaan uit prachtige voorwerpen van de Christelijke kultuur van Groot-Brittannië en rijk met brons beslagen voorwerpen uit Ierland en Schotland die tijdens de plunderingen van de Vikingen uit West-Europa werden meegenomen. De boeren in Oppdal leefden dus niet zo erg in een isolement.

Op het terrein staan twee blokhuizen zoals deze er rond 1000 uitzagen. De folder geeft aan dat er een serie informatieborden moet staan, maar deze heb ik niet kunnen vinden.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Kies de dag/hoogtepunt