Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 9: Nationaal Park Fulufjället - de waterval Njupeskär

Rolstoel Toegankelijk

Dat leek een makkie. Ik had ergens gelezen dat het park toegankelijk was voor rolstoelgebruikers en dat er gebruik gemaakt werd van flonders.

Het zou dan een kleine 3 km lopen zijn naar de waterval. Voor de zekerheid hadden we toch maar onze hoge wanderschoenen aangetrokken.

En omdat het een makkie zou zijn liep ik voor het gemak met 15 kilo aan foto spullen in diverse tassen op mijn rug. Een statiefje meer of minder maakt niet uit.

Eerste Honderd Meter

Nu, niets meer dan de eerste honderd meter is rolstoel toegankelijk, daarna wordt het gewoon afzien. Niet voor iedereen natuurlijk, maar alleen voor die ene persoon met al de foto spullen op zijn rug.

Het ging regelmatig naar boven en weer naar beneden maar de inspanning loonde. Ik begin nu trouwens ook de meerwaarde in te zien van die superlichte en zeer dure statieven.

De rit van het vakantie park naar Park Fulufjället is ongeveer 120 km. We zijn in totaal 3 uur in het park geweest.

Klik op de foto voor het openen van een fotoserie. Klik daarna op de rechterkant van de foto of op NEXT

Zeldzame Planten

Het Nationaal Park Fulufjället is een zeer aparte omgeving. Een zeer grote verscheidenheid aan planten en mossen. Deze zorgen voor een kleurijke wisseling van beelden. Totale oppervlakte van het park is 385km2

Een beetje in het naseizoen heeft als voordeel dat de paddenstoelen rijkelijk aanwezig zijn. Ik had de macrolens ook bij me en toch jammer dat ik niet iets meer tijd voor de paddestoelen heb genomen. Het ging om de waterval tenslotte.

Waterval

Zoals je op het plaatje rechts kunt zien, sta je onderaan de waterval. Dat worden lastige foto's want de kloof is donker en de lucht geeft zeer veel licht (licht bewolkt en jammer genoeg niet blauw).

Ik heb ook een aantal foto's gemaakt met een ND10 filter (soms ook wel een ND1000 filter genoemd). Dit houdt het licht met een factor 10 stops tegen, dus 1024x minder licht. Hierdoor wordt het mogelijk een foto te maken met een lange belichtingstijd. Hierdoor wordt de waterstroom duidelijker zichtbaar.

Kies de dag/hoogtepunt