Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 26: Reis van Frederikshavn (Boot Stena Saga) naar Aarhus (Hotel Skanderborg)

Klik op de foto voor een vergroting!

Vertrek vanaf de Boot

Het aankomstpunt van de boot ligt direct bij het centrum van Frederikshavn. Wij zijn een klein stukje naar het noorden gereden en hebben een kijkje genomen bij de "Nordre Skanse".

Deze is aangelegd in 1629. Het was toen wel duidelijk dat de Unie van Kalmar geen stand had gehouden en oorlogen het gevolg waren. Tijdens de gehele vakantietrip in Noorwegen en Zweden ben ik geen enkel militair bouwwerk tegengekomen.

Frederikshavn - Aarhus 200 Km

De autorit gaat in zuidelijke richting langs de kust naar het plaatsje Hals, vandaar lang het Langerak (of is het de Langerak) naar de plaats Aalborg.

Aalborg ligt aan beide zijden van de Limfjorden. De oude stadskern ligt ten zuiden hiervan. Het is een stad met meer dan 120.000 inwoners.

Na de stop in Aalborg rijden we door Aarhus naar het hotel wat een klein stukje buiten Aarhus ligt.

Klik op de foto voor een vergroting!

Hals

In Hals, tegenover de kerk, hebben we lekkere koffie met "Deens gebak" genuttigd. Daarna nog even de kerk bekeken die er tegenover is.

Daar hangt ook weer een pronkschip aan het plafond. Dit kom je ook in Nederlandse protestantse kerken tegen. In Nederland hangen er nog 66 pronkscheepjes in kerken. Er is 1 katholieke kerk in Nederland waar een pronkschip hangt en dit is in Volendam waar een model van een botter hangt.

Sommige van deze kerkpronkschepen zijn erg oud. Aangezien bijne elke kerk protestant is in Noorwegen kom je ze in veel kerken tegen. Er zijn diverse redenen waarom een modelschip aan een kerk werd geschonken.

Hoe komen deze schepen aan hun einde? Ze kunnen niet zinken maar wel naar beneden vallen doordat de ophanging in de vorm van een touw of een ijzeren stang is vervallen of de bevestiging aan het plafond het begeeft. Dit is dan meteen het einde want het model zal in heel veel kleine stukjes onherstelbaar op de grond uiteenspatten.

Klik op de foto voor een vergroting!

Aalborg Historiske Museum

De naam zegt het al, dus veel opmerkelijke weetjes over Aalborg. Alleen jammer dat er alleen een engelse toelichting was op de wisselende tentoonstelling en vrijwel niets over de permanente opstelling.

Tijdens de middeleeuwen was Aalborg een van de grootste steden van Denemarken en mocht als enige stad in Denemarken zoute haring verhandelen.

Het is wel duidelijk dat Denemarken enige historie zou hebben als het gaat om cartoons. Er hing een grote collectie oude cartoons aan de muur. Het waren natuurlijk niet de cartoons van de Islamitische profeet Mohammed die in 2005 in Jyllands-Posten afgedrukt werden.

Naast het museum staat de St. Budolfi Domkerk (cathedraal) uit de 14de eeuw. Een zeer prachtig gedocureerde kerk.

Klik op de foto voor een vergroting!

Lunch

Opmerkelijk dat er een aantal Sushi restaurant in Aalborg zitten, ik heb ze in Noorwegen niet gezien. We hebben een lekkere WanTan soep vooraf genomen en daarna een selectie van Sushi's. Zeer smaakvol!

Na de lunch zijn we naar Aarhus gereden en met de auto langs een aantal punten gereden. Daarna naar het hotel voor de komende 2 nachten.

Aankomst Hotel Skanderborghus

We waren redelijk op tijd in het hotel en Anja heeft nog even de ogen dicht gedaan. De voorgaande nacht op de veerboot was een beetje kort en onrustig geweest.

Ik heb de website weer een beetje aangepast en we hebben dinner genomen in het hotel zelf. We zijn allebei aardig moe van de vakantie. Das dus goed.

Kies de dag/hoogtepunt