Website

   van

      Anja en Jacques Bakker

Wat kun je zien in een waterdruppel?

Zomervakantie 2011 Zweden - Noorwegen

Kies de dag/hoogtepunt

Dag 14: Verblijf Park Vesterland Resort - Kaupanger

Klik op de foto voor een vergroting!

Dagen Tellen

Afgelopen nacht was de eerst nacht op het park. Het is vandaag vrijdag, nog 6 nachten te gaan.

Eerste uitzicht op een Fjord

Dit is een foto van het begin van het Sognefjord. Deze foto is gisteren in de namiddag genomen en was de eerste kennismaking met een uitzicht over een fjord. Vandaag is de eerste volle dag in het Park Vesterland en we gaan we een beetje de omgeving verkennen.

In het kort zijn we vandaag bij de staafkerk van Kaupanger geweest, bij de kade van Kaupanger, bij het vertrekpunt van de boot naar Fodnes bij Mannheller, gewandeld in Sogndal en aan het water gezeten, koffie met gebak gehad en nog even naar een paar winkels gekeken in Sogndal.

Boten

Omdat de fjorden zeer diep (en breed) zijn is het niet eenvoudig om een tunnel te graven of een brug te bouwen. Het (handels)verkeer rondom de fjorden is traditioneel per boot. De bergen rondom de fjorden hebben stijle hellingen en lenen zich slecht voor het aanleggen van wegen. Daarom worden er ook steeds vaker tunnels aangelegd door de bergen.

Klik op de foto voor een vergroting!

Ruimte Gebrek

Het verkeer op de E5 moet bij Mannheller wegens ruimtegebruik voor een gedeelte in de tunnel oplijnen voor de boot naar Fodnes. Het is zo wie zo een een vreemde constructie. Vlak voor Mannheller krijgt de tunnel twee buizen die elkaar kruisen.

Langste Tunnel van Europa

De langste tunnel van Europa bevindt zich dan ook in dit gedeelte van Noorwegen en is 24,5 km lang. Deze verbindt het Laerdal met het Aurlandsdal en is in 2001 gerealiseerd. Om de 6 km is er een onderbreking van de eentonigheid. We gaan in ieder geval door deze tunnel op de dag dat we vertrekken in de richting van ons volgende verblijf maar dat duurt nog even.

Er is ook een alternatief over de bergen (pashoogte 1809m) en deze is 45km lang. Deze ben ik ook nog van plan om te rijden. Moet het eerst mooier weer worden...

Sogndal

Klik op de foto voor een vergroting!

Ik lach nog wel maar het is niet leuk om samen met de Noorse Robin Hood aan de ketting te liggen.

Het valt me wel op in Noorwegen dat kunst een belangrijke zaak is. Uitingen van kunstenaars en het vereren van deze personen neemt een significante plaats in

De bebouwing van Sogndal is wisselend. Van kleurrijk traditioneel to modern steen en beton. Alles staat door elkaar heen en soms heeft een ouder houten gebouw veel vrije ruimte om het huis. Zelfs midden in Sogndal.

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Klik op de foto voor een vergroting!

Kies de dag/hoogtepunt